Fruktoza
Brak danych o cenie
• Naturalny zdrowy cukier
• krystaliczny proszek
• 1000g
Opis produktu
Fruktoza łącznie z glukozą należą do grupy monosacharydów, tj. cukier prosty składający się z jednej cząsteczki węglowodanowej jednostki. Ta prosta konstrukcja nie wymaga dalszego trawienia i rozkładania na prostsze formy w organiźmie. Fruktoza jest również nazywana jako cukier owocowy, ponieważ znajduje się w owocach. Jest słodsza niż glukoza i sacharoza, ale nie zwalnia insuliny. Fruktoza jest dobrze tolerowana przez cukrzyków, gdyż nie powoduje tak szybkiego wzrostu stężenia cukru we krwi, jak glukoza. Jej użycie u chorych na cukrzycę należy skonsultować z lekarzem. Fruktoza jest wchłaniana w jelicie cienkim poprzez mechanizmy inne niż glukoza, w związku z tym absorbuje i spala się wolniej. Fruktoza po wejściu do komórki zmienia się na glukozę, a następnie wykorzystywana jest jako energia.
Zastosowanie
Jest stosowana jako źródło energii dla sportowców, dla osób przy stresie fizycznym oraz psychicznym. Fruktoza pomaga również wzmocnić ciało u osób starszych i dzieci.
Zalecone dawkowanie
Maksymalna dzienna dawka 40g – 60g rozłożona w ciągu dnia. Jedna łyżka to około 15 g. UWAGA! nadmiar fruktozy w organizmie, zmienia się w tłuszcz. Nie należy przekraczać dawki. Dawke wymieszać z jedzeniem lub rozpuścić w wodzie (herbata, sok, mineralna woda, kawa...). Można również użyc do różnych rodzajów żywności (jogurt, płatki, desery, sałatki owocowe, kompoty, ciasta, ...).
Producent
Vemica
Składniki
Fruktoza
Ogólne informacje i porady
Składować w suchym miejscu przy wilgotności nie przekraczającej 70%. Po każdym użyciu należy dokładnie zamknąć opakowanie, aby zapobiec stwardnieniu mieszanki.